Global Rich List
Op de Global Rich List kan je berekenen op welke positie je ongeveer staat in het lijstje van de rijkste personen op deze wereld. Een kleine berekening leert dat een Belgische armoezaaier, bijvoorbeeld een alleenstaande OCMW-steuntrekker, die maandelijks amper 595,32 EUR steun krijgt (= jaarlijks 7.143,84 EUR), nog steeds bij de 14 % rijkste mensen ter wereld hoort. Dan verbaast het je toch niet dat er af en toe een economische vluchteling onze kant op komt ? En dan relativeer je toch die ‘enorme’ problemen in Brussel, Halle en Vilvoorde, die bijna tot de splitsing van ons land leiden ?¶Trefwoorden : Brussel-Halle-Vilvoorde BHV ontwikkelingssamenwerking armoede¶¶Berchem Groen¶
¶ 23:08 -
Stuur een mailtje !
-
Reacties :
Beetje onnozele redenering. Je moet ook het prijsniveau van het land in aanmerking nemen, of anders gezegd de koopkracht. In absolute cijfers zal een Poolse werknemer waarschijnlijk minder verdienen dan zijn Vlaams equivalent maar als de kosten om te wonen en te voorzien in de basisleefbehoeften in Vlaanderen 3* zo hoog liggen is het niet volledig ondenkbaar dat het verschil niet erg groot is. Dat is ook de fout die veel economische vluchtelingen maken volgens mij. Ze weten niet hoe duur en hoe moeilijk het is om in een land als het onze te wonen. En het relativeren van de probs rond BHV is toch ook weer super. Als ik die redenering volg dan versta ik niet waarom politici uberhaupt nog bezig zijn met gelijk welk probleem, waarom bezig zijn met verkeersveiligheid als er in zwart Afrika dagelijks duizenden kinderen sterven van de honger. Waarom bezig zijn met de legalisatie van soft drugs als Iran op punt staat van door de boze Amerikanen binnen gevallen te worden. Misschien geen slechte slogan voor jullie. Het leven is zinloos, stem Groen!
# gepost door Anoniem : donderdag, februari 10, 2005 12:10:00 p.m.
Akkoord dat je vooral de koopkracht moet bekijken. Maar beweren dat het verschil tussen ons land en Polen "niet erg groot" is, lees : "verwaarloosbaar" gaat me toch wat te ver. Om nog te zwijgen van de niet-Europese landen.
En in vergelijking met de miserie in de derde wereld zijn wat mij betreft de problemen rond BHV zeker te verwaarlozen.
Moeten we daarom niets doen aan de verkeersveiligheid ? Natuurlijk wel. Maar evengoed aan ontwikkelingssamenwerking, lijkt me. Als je bijvoorbeeld weet dat er 180,000,000 ondervoede kinderen zijn in de wereld en dat het bedrag dat door de Amerikanen dit jaar alleen al werd uitgegeven aan dieëtprodukten 1,159,141,567 doller bedraagt, begin je dan niet na te denken en te relativeren ? (cijfers van bij Polskaya
# gepost door Luc Verhelst : donderdag, februari 10, 2005 1:01:00 p.m.
BHV is verwaarloosbaar in vergelijking met andere problemen. Maar toch moet er een oplossing voor gevonden worden. Een waarmee beide kampen, of toch de overgrote meerderheid van beide kampen, kunnen leven. Ik ben niet echt een flamingant, maar soms krijg ik toch ook het apezuur van bepaalde opmerkingen van franstalige zijde. En als je logisch wil blijven, dan is een splitsing onvermijdelijk. Structuren zijn minder belangrijk dan mensen, maar ze moeten niettemin goed in elkaar steken. En als dat probleem is opgelost, heb je in elk geval tijd, om zonder wederzijdse argwaan de echte problemen aan te pakken.
# gepost door Anoniem : zaterdag, februari 12, 2005 11:56:00 p.m.
Af en toe? Maar Luc toch, waar is uw hoofd? Voorbeeldje: Malta is nu bij de europese unie. Een nieuwe Maltees van Afrikaanse origine meldt zich bij ons aan het loket met de woorden: Le gouvernement doit me donner une maison. Dat de jongenman moest werk hebben eer hij een verblijfsvergunning kan krijgen vond ie niet normaal. Het is hier toch het land van melk en honing? Hij is boos weggelopen om zoveel onrecht en ging naar de minister! De cijfers die een paar maand geleden verkondigd zijn in een duidingsprogramma van de nieuwsdienst waren hilarisch foutief.
# gepost door Anoniem : zondag, februari 13, 2005 9:20:00 p.m.
@Pingu OK, af en toe is een understatement. Maar om nu te zeggen dat we overspoeld worden... In vergelijking met bepaalde landen in de derde wereld hebben wij hoegenaamd geen vluchtelingenprobleem. In ons land gaat het over duizenden, niet over de miljoenen die in Afrika op de vlucht zijn.
Wat niet wil zeggen dat ik het vluchtelingenprobleem wil ontkennen. Het is wel degelijk een probleem, zowel voor onze maatschappij, die daar niet echt op voorzien is, als voor die mensen zelf. Die man aan jullie loket heeft waarschijnlijk een paar duizend euro betaald om hier te geraken, aan een paar criminelen/mensenhandelaars die heb inderdaad hebben voorgespiegeld dat je alles hier in de schoot geworpen krijgt. Ik kan me best voorstellen dat zo iemand slecht gezind is. Ik blijf weigeren de schuld voor onze asielzoekers-problemen bij die mensen zelf te leggen. Wat mij betreft is er maar een mogelijkheid om die problemen op te lossen : zorgen dat ze geen reden meer hebben om hun land te verlaten. Dat wil zeggen : fatsoenlijke ontwikkelingssamenwerking, eerlijke handel en anders-globalisering. Zorg dat het verschil tussen onze en de derde wereld een flink stuk kleiner wordt, en heel wat van onze problemen zullen óók opgelost geraken.
# gepost door Luc Verhelst : maandag, februari 14, 2005 9:42:00 p.m.