GGO
Vanaf vandaag zijn genetisch gewijzigde organisme (gewassen die ‘verbeterd’ zijn via biotechnologie) toegelaten in ons land. Er is echter nog geen regeling voor de aansprakelijkheid voor schade door het gebruik van de gewassen. Want dat is een gewestelijke materie. Dit is een groot probleem. Want landbouwproducenten kunnen nu wel vrij ggo’s planten en verspreiden, maar als ze daardoor schade veroorzaken, moeten ze deze niet vergoeden.
De kans dát er effectief schade wordt veroorzaakt is nogal groot. Omdat onze landbouw heel versnipperd gebeurt, zal zo’n veld ggo-planten zich tussen velden met gewone planten bevinden, en deze planten kunnen besmetten.
Daardoor zullen u en ik dus nooit meer zeker kunnen zijn of het eten dat we in de winkel kopen, nu wel of niet ggo’s bevat. En persoonlijk sta ik nogal op die vrijheid van kiezen, het is mijn recht als consument.
Daarom moet er zo snel mogelijk werk worden gemaakt van een aansprakelijkheidsregeling. Zodat de producenten verplicht worden alle voorzorgsmaatregelen te nemen opdat de ggo-gewassen zich niet verspreiden. En zodat ze de schade die ze eventueel zouden veroorzaken, ook moeten vergoeden.
Ik hoor u al vragen : maar wat is nu het probleem met die ggo’s ? Als ze op de markt mogen worden gebracht, dan zullen ze toch niet zó gevaarlijk zijn ? Misschien wel, maar misschien ook niet. Eigenlijk weten we nog te weinig over deze techniek. We weten niet wat de effecten op lange termijn zullen zijn op de gezondheid, er is het gevaar voor nieuwe allergiën, om nog te zwijgen van het feit dat de gewijzigde genen in de planten worden ingebracht door het gebruik van virussen.
Op milieuvlak zijn er ook problemen. GGO-gewassen worden gemaakt omwille van hun sterkte. Ze zullen dus hun niet-gemanipuleerde ras- en soortgenoten verdringen en doen uitsterven, met een kleinere diversiteit tot gevolg. Biologische gewassen kunnen besmet geraken, waardoor ze het keurmerk ‘biologisch’ verliezen.
Het grootste probleem is dat we de planten, eens ze in ons milieu voorkomen, niet meer zo maar kunnen uitroeien, moest dat nodig zijn.
Daarom moeten we absoluut het voorzorgsprincipe hanteren. De risico’s op onomkeerbare ongelukken zijn te groot om de gewassen zo maar vrij spel te geven.
Bij dit alles houd ik in het achterhoofd dat de uitvinders van softenon of van DDT ook dachten dat hun producten veilig waren...
¶Berchem Groen¶
¶ 20:57 -
Stuur een mailtje !
-
Reacties :
Tja dat er in een dergelijke industrie miskleunen gebeuren is betreurenswaardig maar waarsch héél moeilijk 100% uit te sluiten. Uiteindelijk snijden uw argumenten weinig hout want uiteindelijk is kruisen van verschillende plantenrassen ook een vorm van genetische manipulatie die al eeuwen wordt toegepast. Het verschil is dat men in een laboratorium gerichter gaat werken.
# gepost door Anoniem : vrijdag, februari 25, 2005 12:27:00 p.m.