Arafat
Yasser Arafat is overleden, en een hoofdstuk in de internationale politiek wordt hiermee afgesloten.
Voor de éne was hij een terrorist, voor de ander een vrijheidsstrijder. Zoals gewoonlijk ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden.
Was hij een terrorist ? Ik denk het wel, hij maakte gebruik van terreur om zijn doel te bereiken. Hij was rechtstreeks en onrechtstreeks verantwoordelijk voor honderden doden, meestal onschuldig. En zeker de laatste jaren was de Palestijnse terreur niet meer legitiem, of alleszins contra-productief. Want ook binnen Israel gaan steeds meer mensen akkoord met de oprichting van een Palestijnse staat of Palestijns zelfbestuur.
Was hij een vrijheidsstrijder ? Ik denk het wel. De opdeling van Palestina in 1947 had koloniale trekken, en de oprichting van de staat Israel is niet helemaal volgens het boekje verlopen. Honderdduizenden Palestijnen zijn in 1948-1949 verdreven uit hun huizen naar vluchtelingenkampen in Jordanië, de westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Libanon. Inmiddels zijn we echter vijftig jaar verder, de staat Israel is een feit, en het heeft geen zin zich er nog tegen te verzetten.
Yasser Arafat was een icoon, een symbool voor de strijd tussen Israëli’s en Palestijnen. Zijn dood houdt zowel kansen als bedreigingen in voor een definitieve vrede in de regio. Ik hoop dat men langs beide kanten de vredeskansen ziet, dat men opnieuw begint te praten, het verleden begraaft en elkaars bestaansrecht aanvaardt.
¶Berchem Groen¶
¶ 11:30 -
Stuur een mailtje !
-