Vervuiler betaalt
Gehoord op het radionieuws in de supermarkt, en nu ook in De Standaard: "Mocht de overheid ervoor opteren alle kosten van het wegverkeer te verhalen op de autogebruiker - het principe ‘de vervuiler betaalt’ - dan zouden de verkeersbelastingen moeten verdrievoudigen. Dat blijkt uit een studie van het Leuvense onderzoeksinstituut Transport&Mobility (TML), op vraag van de Vlaamse Milieumaatschappij."
Als je in de spits in de stad rijdt, veroorzaak je per kilometer 1 EUR schade. Die gedragen wordt door de belastingbetaler.
De logica zegt me dat je inderdaad zoveel mogelijk deze schade moet laten betalen door diegene die ze veroorzaakt, de autobestuurder. Dat doe je door bijvoorbeeld de belasting op het autorijden te verhogen.
Met die verhoging kunnen we dan meteen de belasting op arbeid verlagen. Wat onze concurrentiepositie dan weer ten goede komt. (Of is dat wat te eenvoudig gesteld ?)
¶Trefwoorden : fiscaliteit milieu milieuvervuiling stad auto mobiliteit Berchem Groen¶
Je betaalt er nu al voor, door de belasting op je loon. Als de belasting op de brandstof zou verhogen, en die op je loon zou dan evenveel verminderen, dan betaal je niet meer belasting dan nu. Alleen kan je dan zelf beslissen om bijvoorbeeld wat minder met de auto te rijden, en dus minder belasting te betalen.
(OK, dit geldt enkel voor de gemiddelde automobilist. Iemand die weinig of niet rijdt zou heel wat winnen, iemand die bijvoorbeeld voor z'n werk veel op de baan is, zal heel wat meer moeten betalen. Maar die meerkost moet dan doorgerekend worden in de globale kost van het bedrijf.)
# gepost door Luc Verhelst : zaterdag, september 25, 2004 10:05:00 a.m.