Alle kinderen naar de crèche ?
Op Divazine las ik dat je kinderen plaatsen in de crèche vooral voordelen inhoudt. Niet alleen zijn crèches goedkoper voor de maatschappij dan onthaalouders of zelfs thuisopvang. Daarnaast blijkt het een oplossing om kansarme of anderstalige kinderen gelijke kansen te bieden. De crèche geeft arbeiderskinderen de beste kansen op verdere intellectuele ontwikkeling. Daarenboven bevrijd je op deze manier alle jonge moeders van de ‘dwang’ om thuis te blijven om voor de kinderen te zorgen, wat de gelijkheid tussen man en vrouw bevordert.
Over de persoonlijkheidsontwikkeling van de kinderen lees ik jammer genoeg niets.
Al bij al vrees ik dat het in theorie inderdaad goed nieuws is, en een oplossing kan bieden voor kansarmen, laaggeschoolden en anderstaligen, maar dat er in de praktijk weinig mee kan aangevangen worden. Want het zijn juist deze groepen die -zolang het vrijwillig blijft- minder gebruik maken van kinderopvang. Om een aantal redenen. De kostprijs is er één van, maar niet de enige. Ik merk bijvoorbeeld dat bepaalde groepen moeite hebben om zich in te passen in de structuur, die zo’n crèche met zich meebrengt : je moet je kind op tijd brengen en ophalen, je moet verwittigen als het niet komt, je moet zorgen dat er voldoende pampers en flesjes meegegeven worden, enzovoort. De mensen die het het meest zouden kunnen gebruiken, zijn niet georganiseerd genoeg om het te kunnen gebruiken.
Om dezelfde reden zou het verplicht maken van crèches niet helpen, je zou gewoon meer ongewettigde afwezigheden hebben.
Wat is dan wel een oplossing ? Bijvoorbeeld het kleuter- en lager onderwijs zo inrichten dat de achterstand die kinderen zouden hebben, wordt weggewerkt.
---
(Bij het nalezen van dit postje maak ik me de bedenking dat het toch wel ver gekomen is in deze maatschappij. Waar zijn we, als zelfs kleuters van 2,5 jaar al worden beoordeeld op hun prestaties... Kunnen we het niet gewoon eens wat rustiger aan gaan doen ?)
¶Berchem Groen¶
¶ 12:10 -
Stuur een mailtje !
-