Het blok in de regering ?
Gisteren wilde ik volgend tekstje posten. (Ik heb het geschreven toen ik zondagnacht lag te woelen in bed. Alcohol en politiek, het is een minder succesvolle combinatie.)
"De Winter, Van Hecke, Annemans, luister naar uw 1 miljoen kiezers !
Bijna 1 miljoen Vlamingen stemden op het Blok. Daarmee wordt het de tweede partij, en zo goed als incontournable voor de vorming van de regering. De bal ligt nu in het kamp van u, mijne heren De Winter cs : luister naar uw kiezers en doe wat nodig is om mee te kunnen regeren. Dat betekent : aanvaard de spelregels van onze democratie. Verwerp het racisme, aanvaard de universele rechten van de mens. Stop met dat ‘eigen volk eerst’, en voor het groot verlof zit u in de Vlaamse regering."
De redenering erachter is, dat een democraat geen partij kan en mag weigeren om deel te nemen aan de democratie, enkel omdat ze een rechts-conservatief gedachtengoed aanhangt. Het oude adagium : "Ik ben het volstrekt met u oneens, maar ik zal er alles aan doen opdat u uw mening kan verkondigen." Dit blijft geldig, zolang die mening onze fundamentele waarden niet aantast (wat op dit moment dus wel het geval is met het programma van het blok).
Ik heb het niet gepost, omdat ik er mee gewrongen zat. Want stel dat het blok zich aanpast, stel dat het een normale democratische partij wordt en in de regering stapt, tot welke samenleving komen we dan ? Die bedenking wordt vandaag in de Standaard (uiteraard veel beter) verwoord door Marc Reynebeau. Zijn conclusie : "Het Vlaams Blok houdt er een levensvisie op na die geen uitstaans heeft met het mededogen en de zorg van mensen onder elkaar in een naar harmonie, warmte en levenskwaliteit strevende samenleving, een beeld op mens en wereld dat de meeste Vlamingen dierbaar is. Een compromis zoeken met het Vlaams Blok komt dus neer op een poging om twee wereldbeelden te willen verzoenen. Als krachtproef is dat niet min. Veel geluk ermee!".
Als we om die reden echter toch het cordon in stand willen houden, dus enkel omdat de inhoudelijke politiek van een rechts-conservatieve partij ons niet aanstaat, dan zijn we fout bezig. Dat zou anti-democratisch zijn. Bijgevolg : als het blok zijn anti-democratische standpunten afzweert -in woord en daad (hoort daar ook de vervanging van de topkaders bij ?- dan moet ze toegelaten worden tot regeringsonderhandelingen. Voor alle duidelijkheid : ik zal persoonlijk nooit een meerderheid steunen waar het ‘nieuwe’ blok deel van uitmaakt. Ik blijf hun standpunten verwerpelijk vinden...
¶Berchem Groen¶
¶ 12:47 -
Stuur een mailtje !
-