<$BlogRSDURL$>
  Noodtoestand
In Palestina is het weer van dat. Nadat de idioten van Hamas 48 raketten en mortiergranaten hadden afgevuurd vanuit Palestijns gebied naar Israel, waarbij één dode viel, vond de staat Israel het nodig om twee doelgerichte luchtaanvallen uit te voeren in Palestijns gebied. Officieel was het doel enkele wagens met Hamas-militanten, en gezien de kwaliteit en sterkte van de Israelische veiligheidsdienst geloof ik dat wel. De Israelische wraakactie had onmiddellijk woedende reacties tot gevolg bij de Palestijnse bevolking, zodat Abbas de noodtoestand moest uitroepen.
Als ik zoiets hoor, begin ik me meestal af te vragen of dit niet anders aangepakt zou kunnen worden. Zou het, met name van Israelische kant, niet effectiever zijn om wat meer samen te werken met de Palestijnse autoriteit ? En zou die Palestijnse autoriteit niet beter zelf daadkrachtiger optreden tegen de terroristen van Hamas ?
Als beide overheden er in zouden slagen om samen op te treden tegen de Hamas-leiders, zou de Palestijnse bevolking dat dan niet ondersteunen, zou de steun voor Hamas niet verdwijnen ?
Want zoals het nu opnieuw gelopen is, heeft Israel, door zijn eigengereide optreden, opnieuw enkele Palestijnen doen toetreden tot de "vrijheidsstrijders" van Hamas...
  ¶Berchem Groen¶

  Dagpas Net Kind, en goeie seks
Tijdens de vakantie eens een middagje met de tram de stad ingaan met de kinderen, het blijft toch iets hebben.
De jongste rijdt nog gratis met de tram, en voor de oudste (acht jaar) nemen we meestal een dagpas. Die kost één euro, goedkoper dan een heen- en terugreis met de tramkaart.
Ze krijgt de pas dan ook zelf in bewaring, kwestie van verantwoordelijkheidszin aan te kweken. Ze neemt de pas dan ook meestal met de nodige ernst (en gevoel van belangrijkheid) in ontvangst.
Vandaag was de reactie echter wat anders, en onverwachter. Er was een 11-jarig buurmeisje bij, duidelijker al iets wijzer en wereldser. Die onmiddellijk háár pasje aan mijn dochter liet zien, waarop beiden het op een gniffelen zetten.
Blijkbaar zet de Lijn niet enkel reclame van de Nationale Loterij op haar biljetten en kaarten ("Word schandalig rijk"), maar ook van Sensoa, het ‘Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv’. Met de voor lagere-school-kinderen tot de verbeelding sprekende baseline : "Want goeie afspraken maken goeie seks". Grappig.
Ik sta volledig achter die campagne, en ik heb er absoluut geen probleem mee dat mijn achtjarige dochter hiermee geconfronteerd wordt. Het is een goeie insteek om terloops wat seksuele opvoeding te verrichten. (Althans, dat zou het geweest zijn, moesten we niet in een volle tram hebben gezeten...)
  ¶Berchem Groen¶

  Adoptie bis
Als je de adoptie door holebi-koppels wil steunen, kan je de open brief ondertekenen. Op dezelfde plaats vindt je ook wat argumenten voor het wetsvoorstel Swennen, en de lijst van ondertekenaars.
(Bedankt, het.holebi.net)
  ¶Berchem Groen¶

  Leed
De jongste (5 jaar) lag al een tijdje in bed, toen papa plots dringend moest komen. Ze had helemaal per ongeluk, onvoorzien, zonder dat ze het zag aankomen, in haar oog gestoken. Met haar grote teen.
En dat terwijl ze rustig lag te slapen...
  ¶Berchem Groen¶

  Campagne
In Antwerpen is de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen ‘officieel’ van start gegaan, met een interview vandaag in de Gazet van Antwerpen met burgemeester Janssens. En het belooft mooi te worden.
Enerzijds zien we Patrick Janssens, die de vermeende onenigheid tussen enkele Antwerpse Groen!en heeft opgemerkt, en de (al dan niet bestaande) wig nog wat verder probeert open te trekken : "Soms zie ik in Antwerpen drie verschillende groene partijen: de schepenen, de fractie en het partijbestuur zeggen allemaal iets anders". (Nonsens, natuurlijk.)
En anderzijds heb je de frut, die onenigheid ziet ter linkerzijde, en ook daar wat probeert te stoken : één passage uit een interview van twee pagina’s wordt buiten proportie uitvergroot en op de voorpagina gesmeten.
Dat wordt smullen, het komende jaar... (not !)
  ¶Berchem Groen¶

  Londen
Phara had Rik Coolsaet en Patrick De Wael te gast vanavond om te praten over de aanslag.
Patrick De Wael viel me mee. Hij was toevallig gisteren in Londen om het systeem van bewakingscamera’s op straat te gaan bekijken. Hij had makkelijk de populistische toer op kunnen gaan, en voluit gaan voor die camera’s. Maar hij gaf eerlijk toe dat die dingen toch vrij zinloos zijn bij de beteugeling van dit soort onveiligheid.
En ook Coolsaet had interessante dingen te vertellen.
Dat Al Qaeda al lang niet meer bestaat als centraal geleide organisatie, dat het allemaal los van elkaar opererende groupuscules zijn. En dat een strijd tegen het terrorisme (mee daarom) waarschijnlijk niet gewonnen kan worden, dat je beter ervoor kan zorgen dat die groupuscules geen visvijver meer hebben waaruit ze zelfmoordcommando’s kunnen opvissen. Dat betekent wat mij betreft : ophouden met discriminatie van moslims in onze maatschappijen, met er zondebokken van maken, zorgen voor een werkelijke integratie, met respect voor hun eigenheid.
Ik schrok wel een beetje van Phara’s reactie hierop : ze wees het gewoon af. Wat mij betreft heeft ze nu heel duidelijk gemaakt dat ze géén "rooie" is.
  ¶Berchem Groen¶

  Verkeerde tijd, juiste plaats
Persmededeling van Fedasil : "Na overleg met zijn partners heeft Fedasil, het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers, beslist de tentoonstellingen ‘Verkeerde Tijd, Verkeerde Plaats’ en ‘Le Salon des Réfugiés’ deze zomer niet in de foyer van de ModeNatie in Antwerpen onder te brengen."
Oorspronkelijk zouden de tentoonstellingen plaatsvinden in de nieuwe Permeke-bibliotheek in Antwerpen. Het schepencollege heeft daar een stokje voor gestoken, omdat het dit evenement niet opportuun vond op dit moment, en bood de ModeNatie aan.
Ik kies in deze twist de kant van het schepencollege. De stad heeft een enorm risico genomen door de nieuwe centrale bibliotheek in te planten aan het De Coninckplein. Dit is zeer lang een verloederde buurt geweest, met veel armoede en verkrotting, absoluut geen sociale cohesie. De stad probeert het imago van de buurt opnieuw op te krikken, ervoor te zorgen dat er opnieuw relatief kapitaalkrachtige mensen komen wonen, die kunnen investeren in hun woning en hun omgeving, die ervoor kunnen zorgen dat de plaatselijke middenstand opnieuw bloeit, enzovoort, zodat dit opnieuw een aangename woonomgeving wordt, ook voor de huidige bewoners.
Het zou dan ook zeer ongelukkig zijn, moest de buurt, aan het begin van dit proces, opnieuw gelinkt worden aan de vluchtelingenproblematiek. Niet omdat vluchtelingen voor verloedering zorgen, of voor samenlevingsproblemen, integendeel, maar wel omdat (jammer genoeg) in de hoofden van vele (ook goedmenende) burgers die link wel wordt gelegd. En dat is dus niet bevorderlijk voor het imago van deze buurt.
Persoonlijk heb ik absoluut geen probleem met vluchtelingen, en ik geloof niet zo in slogans dat ons land vol loopt, of dat we de draagkracht niet hebben. Als iemand in nood is, politiek en/of economisch, dan moeten wij hem/haar helpen, als rijke Westerlingen.
Maar het college moet op een goede en consistente manier deze stad besturen, op lange termijn denken, en dus moet het ervoor zorgen zijn eigen beslissingen en beleidslijnen niet te ondergraven.
  ¶Berchem Groen¶

  Boswachtsters
De Standaard: "Boswachters afgeschrikt door naakte vrouwen. Indiase boswachters die in de oostelijke staat Jharkhand willen optreden tegen de illegale houtkap, worden de laatste tijd afgeschrikt doordat de vrouwen van de houthakkers zich beginnen te ontkleden als hun mannen wegens illegale houtkap worden gearresteerd. ...
De autoriteiten hebben inmiddels een oplossing aangeboden voor dit ‘probleem’: binnenkort zullen vrouwelijke boswachters opgeleid worden."
En zeg nu nog dat het slecht gaat met de vrouwenemancipatie, in het Zuiden.
  ¶Berchem Groen¶

  Adult
16 juli verschijnt de nieuwste Harry Potter. Ditmaal ook in een "adult"- versie.
Zoek de de verschillen. Ik word nu al nieuwsgierig...
  ¶Berchem Groen¶

 
Het web log van Luc Verhelst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISSN 1781-5053

 


Subscribe with Bloglines
Listed on Blogwise
Blogarama - The Blog Directory
Multimap


Zoeken
Google

WWW
Zoek in mijn weblog
Zoek in mijn site




Laatste berichten
Ingrid, Ingrid, Ingrid...
Long heeft kanker
Kleuter geschorst
Kat in (afval-)zak
Dedecker
Recht
Brussel Noord
Klomp
Lysenplein : aflevering 2 van vele
Lysenplein



Archief
10/2001
11/2001
01/2002
06/2002
08/2002
10/2003
11/2003
12/2003
01/2004
02/2004
03/2004
04/2004
05/2004
06/2004
07/2004
08/2004
09/2004
10/2004
11/2004
12/2004
01/2005
02/2005
03/2005
04/2005
05/2005
06/2005
07/2005
08/2005
09/2005
10/2005
11/2005
12/2005
01/2006
02/2006
03/2006
04/2006
05/2006
06/2006
08/2006
09/2006
10/2006
11/2006
12/2006
(Ik ben mijn blog gestart op
18 februari 2004. Posts van voor deze datum
zijn teksten uit mijn archief die ik later
heb toegevoegd omwille van de eenvormigheid.)


Links
Home
Reageer !

Blogroll

Webtoday.be

Nieuws

 

 
 

Powered by Blogger





 
Het web log van Luc Verhelst

Blogger

Next blog

Flag Blog
Notify Blogger about objectionable content.
What does this mean?


Get your own blog

BlogThis!










stop racisme